2 februari 2023 geplaatst
Huis verkopen door overwaarde bij een scheiding
De overwaarde in een huis kan bij een scheiding een probleem worden als een van beide in het huis wil blijven wonen.
#Financieeladvies / #MakelaardijDoor de sterk gestegen huizenprijzen kan bij een scheiding het verkopen van de eigen woning onvermijdelijk zijn. Waar komt dit door?
De sterke stijging van de huizenprijzen is gunstig voor huiseigenaren. Door de stijging wordt de overwaarde steeds groter. Het effect wordt nog verder versterkt door aflossingen op de hypotheekschuld. Toch kan de hoge overwaarde ook een probleem veroorzaken. Bij een echtscheiding kan een hoge overwaarde ervoor zorgen dat een van de partners het huis niet op eigen naam kan krijgen. De partner uitkopen kan een probleem zijn.
Wat is het effect van een scheiding op een eigen woning?
Bij de meeste huwelijken zijn de partners beiden voor de helft eigenaar van alle bezittingen, waaronder de woning. Bij een echtscheiding moeten deze bezittingen verdeeld worden. Ieder heeft recht op de helft. Stel, vijf jaren geleden hebben partners een huis gekocht voor 250.000 euro. Door aflossingen zit er nu nog een hypotheekschuld op van 200.000 euro. Door de gestegen huizenprijzen is de waarde van het huis nu vastgesteld op 300.000 euro. Het stel gaat scheiden en een van beiden wil in het huis blijven wonen. De vertrekkende partner moet worden uitgekocht. In dit voorbeeld moet de vertrekkende partner 50.000 euro ontvangen van de ex-partner die het huis op naam krijgt.
Het financieren van het uitkopen wordt vereenvoudigd
Het is lastig om voor het uitkopen van de ex-partner een tweede hypotheek op het huis te nemen. Vaak wordt de financiering hiervoor geregeld met een consumptief krediet, maar dat zijn kostbare financieringen. Binnen de NHG wordt het eenvoudiger om de partner uit te kopen. Hierdoor zal het in minder gevallen een probleem zijn dat een van de partners het huis op naam krijgt. Hierover kun je advies inwinnen bij je hypotheekadviseur. Het moet namelijk wel op de juiste manier gebeuren.
Tijdens de crisisjaren was een eigen woning ook een probleem
Tot 2014 ontstond vaak het tegenovergestelde bij een scheiding. De partners waren eigenaar van een woning waarvan de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van het huis. Als een van beiden in het huis wilde blijven wonen na een scheiding, moest de vertrekkende partner de andere ex-partner compenseren. Dat werd veroorzaakt doordat het huis onder water stond. Dat wil zeggen dat het huis niet te verkopen is zonder er een restschuld aan over te houden. Er zaten dus schulden in het huis.
Lig je in scheiding en is het verkopen van de woning de enige optie? Eén van onze makelaars kan vrijblijvend langs komen voor een waardebepaling van de woning. Onze financieel adviseurs helpen graag bij inzicht krijgen in jullie financieel (on)mogelijkheden. Een eerste adviesgesprek is altijd gratis.
Gerelateerde nieuwsberichten
Wat zijn de fiscale gevolgen van huisverkoop?
30 augustus 2024 geplaatstWat verandert er financieel wanneer een kind 18 wordt?
23 augustus 2024 geplaatstStarter op de huizenmarkt - Wat is handig om te weten?
8 augustus 2024 geplaatstWaar moet je rekening mee houden bij samenwonen?
7 mei 2024 geplaatst20.000 tot 40.000 euro subsidie voor isoleren woning
7 maart 2024 geplaatstVrijkaarten voor Beurs Eigen Huis
27 februari 2024 geplaatstDe financiële gevolgen van een scheiding
4 januari 2024 geplaatstFijne feestdagen en een gelukkig 2024!
23 december 2023 geplaatstPrinsjesdag 2023: Waar moet je rekening mee houden?
21 september 2023 geplaatstVerduurzamen, waar moet je financieel op letten?
15 september 2023 geplaatstVragen? Neem contact met ons op.
Wij informeren je graag
Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht?
Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.