10 november 2022 geplaatst
Wat doet de notaris bij het kopen van een huis?
Het kopen van een huis moet via de notaris. Welke werkzaamheden voert de notaris uit voor z’n geld? En waarom is het noodzakelijk?
#MakelaardijBij het kopen en het verkopen van een huis kun je niet buiten de notaris om. Het is een zogenaamd registergoed en voor de verkoop en de aankoop heb je daarom een notariële akte nodig. De kopers en de verkopers zetten bij de notaris de handtekeningen en de hypotheek wordt ook via de notaris op het huis gevestigd. Een notaris doet achter de schermen echter ook nog veel.
Het opstellen van de akte van levering
De akte van levering (transportakte) zorgt voor de overdracht van het huis van de verkopers op de kopers. De door beide partijen getekende koopakte vormt hiervoor de basis. Voordat het zo ver is, voert de notaris nog de nodige controles uit. Zijn de verkopers bevoegd om het huis te verkopen of liggen er nog beslagen op het huis, waardoor verkoop niet mogelijk is? Als er een beslag op ligt moet deze eerst verwijderd worden, voordat overdracht mogelijk is. Een schuldeiser kan bijvoorbeeld een beslag leggen. Als alles akkoord is, kunnen de stukken ondertekend worden bij de notaris.
Het opstellen van de hypotheekakte
Als de koper voor de aankoop een hypotheek nodig heeft, stelt de notaris ook nog een hypotheekakte op. De notaris is hierbij de schakel tussen de koper van het huis en de bank die het benodigde bedrag verstrekt voor de aankoop. Je krijgt het huis op naam en geeft een hypotheekrecht aan de bank. Met dit recht kan de bank het huis verkopen als de huiseigenaar niet aan de betalingsverplichtingen voldoet.
De notaris regelt de inschrijving en de financiële afwikkeling
Op het moment dat je als koper de handtekeningen zet bij de notaris, staat het geld al klaar. De verkopers ontvangen na de overdracht de koopsom van de notaris en de kopers krijgen de sleutels en het eigendom van het huis. Na het ondertekenen van de hypotheekakte is het huis officieel het onderpand van de hypotheeklening. De bank heeft het huis als zekerheid. Een huis moet ook nog als registergoed worden ingeschreven bij het Kadaster. Dat regelt de notaris.
Je mag je eigen notaris kiezen
Als koper van een woning kun je zelf bepalen bij welke notaris je een huis laat overdragen. Het hoeft dus niet per se bij de plaatselijke notaris. Er kunnen prijsverschillen zitten tussen de diverse notarissen, dus je kunt offertes laten opmaken en op basis daarvan een keuze maken.
Gerelateerde nieuwsberichten
Starter op de huizenmarkt - Wat is handig om te weten?
8 augustus 2024 geplaatstWaar moet je rekening mee houden bij samenwonen?
7 mei 2024 geplaatst20.000 tot 40.000 euro subsidie voor isoleren woning
7 maart 2024 geplaatstVrijkaarten voor Beurs Eigen Huis
27 februari 2024 geplaatstDe financiële gevolgen van een scheiding
4 januari 2024 geplaatstFijne feestdagen en een gelukkig 2024!
23 december 2023 geplaatstPrinsjesdag 2023: Waar moet je rekening mee houden?
21 september 2023 geplaatstVerduurzamen, waar moet je financieel op letten?
15 september 2023 geplaatstWat is verstandiger: Eerst je huis verkopen of alvast een ander huis kopen?
26 juni 2023 geplaatstVragen? Neem contact met ons op.
Wij informeren je graag
Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht?
Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.