13 februari 2023 geplaatst
Wat moet je weten over de overbruggingshypotheek?
Doorstromers op de huizenmarkt kunnen een overbruggingshypotheek nodig hebben. Hoe werkt dit precies?
#FinancieeladviesBij het kopen van een volgende woning kun je profiteren van de overwaarde in de te verkopen woning. Hierbij is een overbruggingshypotheek vaak onmisbaar.
Doorstromers op de huizenmarkt hebben een aantal voordelen. Ze hebben bijvoorbeeld als groot voordeel dat ze de oude hypotheekvorm mee kunnen nemen naar de volgende woning. Doorstromers kunnen bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek uit de vorige hypotheek meenemen naar de nieuwe. Wat steeds belangrijker wordt voor deze kopers is de overbruggingshypotheek. Door de stijgende huizenprijzen wordt deze tijdelijke hypotheek steeds noodzakelijker.
Wat is een overbruggingshypotheek?
Dit is een tijdelijke hypotheek waarin je de overwaarde in de te verkopen woning financiert. Door deze hypotheek ben je in staat om de volgende koopwoning te kopen, waarin je ook gelijk al de overwaarde uit de oude woning meeneemt. Deze financiering is vaak ook noodzakelijk als je wel eerst jouw huis verkoopt, voordat je een andere koopt. Na de overdracht van de verkochte woning is de overwaarde namelijk pas beschikbaar. Vaak kun je niet op de overdracht wachten voor het kopen van een ander huis.
Waarom wordt de overbruggingshypotheek steeds belangrijker voor doorstromers?
Als huiseigenaar profiteer je van de stijgende huizenprijzen. Bij het kopen van een andere woning kun je de overwaarde gebruiken voor het deels financieren van de volgende koopwoning. Door de gestegen huizenprijzen loopt de overwaarde in huizen op. Daar komt nog bij dat in de moderne hypotheek ook nog een maandelijkse aflossing zit ingebouwd. Dit zorgt weer voor een extra boost van de overwaarde. Een waardestijging van het huis is mooi, maar de volgende koopwoning is ook in waarde gestegen. Dit maakt de overbruggingshypotheek in meer gevallen noodzakelijk.
De nadelen van de overbruggingshypotheek
De overbruggingshypotheek is een uitkomst als je de overwaarde al nodig hebt voordat jouw huis verkocht is. Maar een dergelijke hypotheek heeft ook nadelen. Welke zijn dat onder andere?
- De rente is relatief gezien hoog
- Er komen hoge maandlasten uit voort en extra kosten
- De looptijd van de overbruggingshypotheek is beperkt
- Bij een tegenvallende verkoopprijs kun je de overbruggingshypotheek niet volledig inlossen
Win degelijk advies in over de overbruggingshypotheek
Huiseigenaren besluiten steeds vaker om eerst nieuw te kopen, voordat ze de eigen woning in de verkoop zetten. Door de sterk gestegen waarde van huizen in de afgelopen jaren stijgt de overwaarde in huizen. Hierdoor wordt de overbruggingshypotheek steeds belangrijker. Het wordt dus ook een steeds belangrijker onderdeel van het rond kunnen krijgen van de financiering. Laat je vooraf goed informeren over de overbruggingshypotheek. Laat door een hypotheekadviseur vaststellen hoeveel je in deze hypotheekvorm kunt financieren.
Heb je nog vragen over de overbruggingshypotheek of een andere hypotheekvorm? Ons Erkend Financieel Adviseur kan je helpen.
Gerelateerde nieuwsberichten
Wat zijn de fiscale gevolgen van huisverkoop?
30 augustus 2024 geplaatstWat verandert er financieel wanneer een kind 18 wordt?
23 augustus 2024 geplaatstStarter op de huizenmarkt - Wat is handig om te weten?
8 augustus 2024 geplaatstWaar moet je rekening mee houden bij samenwonen?
7 mei 2024 geplaatst20.000 tot 40.000 euro subsidie voor isoleren woning
7 maart 2024 geplaatstVrijkaarten voor Beurs Eigen Huis
27 februari 2024 geplaatstFijne feestdagen en een gelukkig 2024!
23 december 2023 geplaatstPrinsjesdag 2023: Waar moet je rekening mee houden?
21 september 2023 geplaatstVerduurzamen, waar moet je financieel op letten?
15 september 2023 geplaatstVragen? Neem contact met ons op.
Wij informeren je graag
Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht?
Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.