gevolgen-ontbinden-koop-dijkstra-makelaardij-en-financieel-adviesjpeg.jpg

4 januari 2023 geplaatst

Wat zijn de gevolgen van het ontbinden van de koop?

Na het tekenen van het koopcontract kan de koop toch niet doorgaan. Wat zijn de gevolgen?

#Makelaardij

Je hebt een huis gekocht, maar door omstandigheden kan de koop toch niet doorgaan. In het slechtste geval betaal je een boete aan de verkopers.

Na het sluiten van een koopovereenkomst voor een huis zijn er nog maar een aantal mogelijkheden om onder de koop uit te kunnen. Je hebt recht op een wettelijke bedenktijd en daarna kun je eventueel nog een beroep doen op een ontbindende voorwaarde. Als die mogelijkheid er niet meer is, ben je vaak een boete verschuldigd van tien procent van de koopsom. Hoe serieus is deze boetebepaling?

Gedurende de bedenktijd kun je zonder opgave van reden onder de koop uit

Nadat je een afschrift van het getekende contract hebt, heb je als koper drie dagen bedenktijd. Binnen deze bedenktijd kun je de koop nog weer ontbinden. Dat doe je door via een e-mail of een aangetekende brief de verkopers op de hoogte te stellen dat de koop toch niet doorgaat. De koop wordt dan kosteloos ontbonden.

De koop ontbinden op basis van een ontbindende voorwaarde

In het voorlopig koopcontract zitten zogenaamde ontbindende voorwaarden. Dit zijn bepalingen waaronder je nog onder de koop uit kunt. Het rond krijgen van de financiering is een veel voorkomende ontbindende voorwaarde. Als het niet lukt om een hypotheek te krijgen voor een bepaalde datum, wordt de koop ontbonden. Na het passeren van de uiterste datum kun je geen beroep meer doen op de ontbindende voorwaarde.

Je hebt bijvoorbeeld volgens het koopcontract tot 1 oktober de tijd voor het regelen van de financiering. Doordat banken in verband met de coronacrisis nu meer tijd nodig hebben voor het beoordelen van een aangevraagde hypotheek, krijg je pas 10 oktober te horen dat de financiering niet lukt. Je moet de koop ontbinden. De uiterste datum is verstreken, dus kun je geen beroep meer doen op de ontbindende voorwaarde. Het boetebeding zal waarschijnlijk in werking treden.

De verkoper kan tien procent boete opeisen

Door het ontbinden van de koop, kan de verkoper recht hebben op een vergoeding van tien procent van de koopsom. Dit is namelijk in de meeste koopovereenkomsten opgenomen. Bij het in gebreke blijven van de koper, kan de verkoper de boete van tien procent opeisen. De verkoper kan de koper in gebreke stellen en de boete opeisen. De koper krijgt nog een termijn om alsnog aan de koopverplichting te voldoen, anders hebben de verkopers recht op de compensatie.


Delen via:
gevolgen-ontbinden-koop-dijkstra-makelaardij-en-financieel-adviesjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.